Мясо конины предварительно, за несколько дней, лучше всего засолить. Мясо и казы можно отварить вместе в большой кастрюле на газу или огне. Заливаем все мясо холодной водой и добавляем соль. Кастрюлю ставим на огонь и через 30 минут, когда вода закипит снимаем пенку, уменьшаем огонь и варим до готовности. В кастрюлю с колбасами кладем картофель и варим 30 минут на среднем огне до готовности. Уберем его в отдельную посуду и накроем крышкой. Колбасы продолжаем варить на медленном огне еще час, после чего вынимаем колбасы, накрываем, чтобы не остыли. Через 30 минут мясо тоже приготовились. В общей сложности, после закипания, казы варились 1,5 часа, мясо 2 часа на медленном огне. Теперь процедим бульон, и половину отольем в кастрюлю, где будем варить тесто. Туда же добавим бульон от колбас или воду. Кастрюля должна быть полной. Ставим ее на сильный огонь. Для заправки лук нарежем кольцами, выложим в сотейник, добавим черный перец и лавровый лист. Зальем бульоном и накроем крышкой. Можно оставить так, а можно поставить на огонь, довести до кипения и убрать с плиты. Эта заправка называется туздык. В оставшийся бульон, который мы ранее процедили, добавим жидкий курт, или как его еще называют катык. Такой сорпа подают гостям после трапезы. Для приготовления теста в холодную воду добавим соль и перемешаем до растворения соли. В глубокую миску просеем муку, сделаем углубление и постепенно вливая воду замесим тесто. Тщательно замешиваем тесто примерно 10 минут. Далее убираем в целлофановый мешочек на 30-40 минут. Тесто подошло, оно стало мягкое, очень податливое и упругое. Разделим тесто на 5-6 частей и сформируем лепешки, уберем их в целлофан. Затем из лепешек раскатаем тонкие круги и выкладываем на хлопчатобумажное полотенце и сверху тоже накрываем полотенцем, и так складываем друг на друга. В кастрюле закипел бульон, выкладываем сюда тесто, можно по 2 штуки. Накроем крышкой и ждем когда оно поднимется шапкой. В этот момент сразу же снимаем тесто, так как главное его не переварить. Сливаем излишки бульона и выкладываем на большое блюдо, аккуратно рассоединяем. Сверху поливаем туздык, чтобы тесто не слиплось. Таким образом варим все сочни. Заранее красиво нарежем мясо, казы. По краям в середину мясо и колечки колбас. Сверху польем горячей заправкой. Подаем к столу и завершаем трапезу вкуснейшей сорпой. Приятного аппетита!
Horse meat - 2kg. Kazy - 1 pc. Potatoes - 6-7 pcs. Onions - 500 gr. Black pepper - ½ tbsp. Unleavened dough - 800-900 gr. Horse meat is best salted a few days in advance. Meat and kazy can be boiled together in a large saucepan over gas or heat. Fill all the meat with cold water and add salt. We put the pan on the fire and after 30 minutes, when the water boils, remove the foam, reduce the heat and cook until tender. Put potatoes in a saucepan with sausages and cook for 30 minutes over medium heat until tender. Put it in a separate bowl and cover it with a lid. We continue to cook the sausages over low heat for another hour, after which we take out the sausages, cover so that they do not cool down. After 30 minutes, the meat was also cooked. In total, after boiling, the kazy were cooked for 1.5 hours, the meat for 2 hours over low heat. Now strain the broth, and pour half into a saucepan, where we will cook the dough. Add sausage broth or water there. The pot must be full. We put it on a strong fire. For dressing, cut the onion into rings, put it in a saucepan, add black pepper and bay leaf. Fill with broth and cover. You can leave it that way, or you can put it on fire, bring to a boil and remove from the stove. This dressing is called tuzdyk. Into the leftover broth that we strained earlier , add liquid kurt, or as it is also called katyk. This sorpa is served to guests after a meal. To prepare the dough, add salt to cold water and stir until the salt dissolves. Sift the flour into a deep bowl, make a depression and gradually pour in water, knead the dough. Knead the dough thoroughly for about 10 minutes. Then put it in a plastic bag for 30-40 minutes. The dough came up, it became soft, very pliable and elastic. Divide the dough into 5-6 parts and form cakes, put them in cellophane. Then we roll out thin circles from the cakes and put them on a cotton towel and cover them with a towel on top, and so we put them on top of each other. The broth has boiled in a saucepan, put the dough here, 2 pieces can be used. We cover with a lid and wait for it to rise with a hat. At this point, immediately remove the dough, since the main thing is not to digest it. Drain off excess broth and spread on a large dish, carefully disconnect. Pour tuzdyk on top so
#бешбармак #бесбармак #бешбармак #етасу #казахскийбешбармак #казахскийбеспармак #казахскаякухня #узбекскаякухня #алимжанузбек
Horse meat - 2kg. Kazy - 1 pc. Potatoes - 6-7 pcs. Onions - 500 gr. Black pepper - ½ tbsp. Unleavened dough - 800-900 gr. Horse meat is best salted a few days in advance. Meat and kazy can be boiled together in a large saucepan over gas or heat. Fill all the meat with cold water and add salt. We put the pan on the fire and after 30 minutes, when the water boils, remove the foam, reduce the heat and cook until tender. Put potatoes in a saucepan with sausages and cook for 30 minutes over medium heat until tender. Put it in a separate bowl and cover it with a lid. We continue to cook the sausages over low heat for another hour, after which we take out the sausages, cover so that they do not cool down. After 30 minutes, the meat was also cooked. In total, after boiling, the kazy were cooked for 1.5 hours, the meat for 2 hours over low heat. Now strain the broth, and pour half into a saucepan, where we will cook the dough. Add sausage broth or water there. The pot must be full. We put it on a strong fire. For dressing, cut the onion into rings, put it in a saucepan, add black pepper and bay leaf. Fill with broth and cover. You can leave it that way, or you can put it on fire, bring to a boil and remove from the stove. This dressing is called tuzdyk. Into the leftover broth that we strained earlier , add liquid kurt, or as it is also called katyk. This sorpa is served to guests after a meal. To prepare the dough, add salt to cold water and stir until the salt dissolves. Sift the flour into a deep bowl, make a depression and gradually pour in water, knead the dough. Knead the dough thoroughly for about 10 minutes. Then put it in a plastic bag for 30-40 minutes. The dough came up, it became soft, very pliable and elastic. Divide the dough into 5-6 parts and form cakes, put them in cellophane. Then we roll out thin circles from the cakes and put them on a cotton towel and cover them with a towel on top, and so we put them on top of each other. The broth has boiled in a saucepan, put the dough here, 2 pieces can be used. We cover with a lid and wait for it to rise with a hat. At this point, immediately remove the dough, since the main thing is not to digest it. Drain off excess broth and spread on a large dish, carefully disconnect. Pour tuzdyk on top so
#бешбармак #бесбармак #бешбармак #етасу #казахскийбешбармак #казахскийбеспармак #казахскаякухня #узбекскаякухня #алимжанузбек
- Категория
- Основные блюда Блюда из мяса
Комментариев нет.